14 Oct Παγκόσμια Έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη με Συμμετοχή 1300+ Επιχειρήσεων – Dialectica και Εργαστήριο ELTRUN/ΟΠΑ
Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν – ELTRUN του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρία Dialectica (https://dialecticanet.com/), πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες έρευνες παγκοσμίως για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) από τις επιχειρήσεις. Η μελέτη περιλαμβάνει 1.300 μεγάλες εταιρείες από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με παγκόσμια γεωγραφική κάλυψη και με κύκλο εργασιών άνω του μισού δισ. δολαρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, και 100 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως. Εκ μέρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριοι ερευνητές της μελέτης είναι ο καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης και ο υποψήφιος διδάκτορας τoυ τμήματος ΔΕΤ Τιμολέων Φαρμάκης. Eιδικότερα, το 47% του δείγματος αφορά εταιρείες με περισσότερους από 10 000 εργαζομένους, ενώ το 31% του δείγματος έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 5 δις. Δολαρίων. Τα κύρια ευρήματα περιλαμβάνουν:
Η τωρινή χρήση και αξιοποίηση των προϊόντων/υπηρεσιών ΑΙ. Στη χρήση τα ποσοστά είναι υψηλά αφού 70% των επιχειρήσεων ήδη τα χρησιμοποιούν, κυρίως τα περιβάλλοντα μηχανικής μάθησης, τα bots και ψηφιακούς βοηθούς, το generative AI και λιγότερο την εξόρυξη δεδομένων από μεγάλα δεδομένα. Επίσης το 54% που δεν χρησιμοποιούν πρόκειται να το κάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αξιοποίηση του ΑΙ είναι όμως χαμηλή, αφού μόνο το 20% των επιχειρήσεων αυτοματοποιεί τώρα πάνω από το 5% των εργασιών τους μέσω του GenAI, ενώ καλυτερεύει εντυπωσιακά τα επόμενα έτη αφού αναμένεται για το 2025 το 40% να αυτοματοποιήσει πάνω από το 20% των εργασιών τους.
Πως εξελίσσονται οι εταιρείες σταδιακά στη χρήση/αξιοποίηση της ΑΙ. Καταγράφονται τρία στάδια ψηφιακής ωριμότητας με βάση τον αριθμό των προϊόντων/υπηρεσιών ΑΙ που χρησιμοποιούν. Η πλειοψηφία (50%) των επιχειρήσεων βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ωριμότητας και μόλις το 17% στο τρίτο προχωρημένο στάδιο. Οι εταιρείες στους κλάδους των χρηματοοικονομικών, μάρκετιγκ/διαφήμισης και τεχνολογίας είναι σε πιο προχωρημένα στάδια ωριμότητας όπως και εταιρείες από τη Βόρεια-Δυτική Ευρώπη και των ΗΠΑ. Επίσης το στάδιο ωριμότητας επηρεάζει θετικά το επίπεδο αυτοματισμού των εργασιών.
Πως προετοιμάζονται οι εταιρείες για την οργανωμένη εμπλοκή τους στο ΑΙ. Η μελέτη ανέδειξε ορισμένες σημαντικές ικανότητες – σε τέσσερις κύριες κατηγορίες – που υποστηρίζουν τις εταιρείες στο αναπτυξιακό τους ταξίδι στο AI. Αυτές είναι: διαθεσιμότητα και σωστή διαχείριση των δεδομένων, στρατηγική αντίληψη για το ΑΙ και οργανωσιακή ετοιμότητα για τις αναγκαίες αλλαγές, τεχνογνωσία στην εκτέλεση και κλαδική ωριμότητα. Όσο προχωρούν οι εταιρείες στα στάδια ωριμότητας τόσο ανεβαίνει η σημασία και αναγκαιότητα αυτών των ικανοτήτων.
Πως οργανώνεται η υλοποίηση έργων ΑΙ με τους στρατηγικούς στόχους και τις προκλήσεις προς αντιμετώπιση. Οι εταιρείες αναμένουν κυρίως στόχους λειτουργικούς αφού αφορούν τη παραγωγικότητα και τη μείωση κόστους και λιγότερο τη πελατοκεντρικότητα και την ανάπτυξη πωλήσεων. Οι κύριες προκλήσεις αφορούν τους ανθρώπους (φόβος για την εργασία καθώς και αναγκαίες τεχνικές δεξιότητες), την ιδιωτικότητα των δεδομένων, τη διακυβέρνηση (εντός της επιχείρησης αλλά και το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο) και τη χρηματοδότηση. Επίσης λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ξεκάθαρη πολιτική διαφάνειας για τους πελάτες στο GenAI και η ανάγκη για εξειδικευμένες λύσεις ΑΙ.
Η παρουσίαση της έρευνας πραγματοποιήθηκε στο 2024 BEYOND CONFERENCE, με θέμα “The Age of AI: Unlocking the Potential”, στις 26-27 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (https://www.beyond-expo.gr/artificial-intelligence-conference/).
Sorry, the comment form is closed at this time.